Den grekiska maten är berömd och mycket uppskattad världen över. Här handlar det om traditionell matlagning á la Medelhavet med allt vad det innebär och i Grekland smakar den förstås allra bäst. Ljuvliga råvaror som olivolja, fantastiska ostar och grillat kött garanterar ett slutresultat som heter duga och det blir förhoppningsvis plats över till dessert.

Magnifik mat i all enkelhet

Grekisk mat är egentligen ganska enkel bondmat i sin grundform, något som även gäller i den italienska och spanska matlagningen. Ta exempelvis ett spett med grillat kött som du kombinerar med en god sallad toppad med oliver och fetaost där du avslutningsvis ringlar över en god olivolja. Enkelt men så otroligt gott!

Några vanliga grekiska rätter

Det grillade köttet är vanligt på en grekisk restaurangmeny och här hittar vi givetvis klassikern souvlaki, som är grillspett med olika varianter av kött. Antingen serveras spettet som helhet eller också har köttet stoppats in i ett pitabröd. Någon form av potatis är ett vanligt tillbehör i sällskap med en sallad.

Ytterligare en grekisk klassiker är moussaka; en ugnslagad maträtt som bland annat innehåller potatis, tomatsås och köttfärs som varvats. Kronan på verket är en bechamelsås, precis som på en lasagne. Den som orkar dessert måste definitivt prova baklava som görs på filodeg och honung. Det är en förförisk söt avslutning på en god middag.

Categories: Uncategorized